Nederland kan in 2050 komen tot een elektriciteitsvoorziening zonder uitstoot van CO2. De belangrijkste bronnen daarvoor zijn windenergie, bio-elektriciteit en zonnestroom. Deze maken de energievoorziening niet alleen schoon, maar in internationaal verband ook betrouwbaar en betaalbaar. De verduurzaming is in alle opzichten mogelijk en biedt ons land bovendien nieuwe economische kansen. Door de financiële crisis is de klimaatcrisis zelfs hoger op de agenda komen te staan waardoor de kansen voor een transitie naar een duurzame energievoorziening alleen maar groter zijn geworden.

Het Platform Duurzame Elektriciteitsvoorziening heeft een groot deel van de bedoelde transitie uitgewerkt. Het is nu een kwestie doen: partijen bij elkaar brengen en afspraken maken. Om een duurzame energievoorziening te realiseren moeten overheid, bedrijfsleven, energiesector en consumenten vaak op een nieuwe manier met elkaar samenwerken.

Op 14 mei 2009 heeft het Platform Duurzame Elektriciteitsvoorziening de plannen gepresenteerd tijdens het congres ‘Vaart in Verduurzaming’. Ruim 500 betrokkenen afkomstig van bedrijfsleven, overheden, adviesbureau, onderzoeks- en kennisinstellingen, de energiesector en maatschappelijke belangengroepen bezochten het congres.

 

Download