De productie van één kilo varkensvlees kost vier tot vijf kilo ruwvoer. Energie, grondstoffen en ruimte worden op grote schaal verspild. Ook de productie van andere voedingsmiddelen verloopt vaak zeer inefficiënt. Nederland heeft veel kennis op het gebied van intensieve landbouw en biedt daardoor bij uitstek een proeftuin voor de ontwikkeling van nieuwe eiwithoudende voedingsmiddelen, efficiënte agrotechnologieën en duurzame vormen van landgebruik.

Om een duurzame voedselvoorziening concreet te maken, heeft het interdepartementaal onderzoekprogramma Duurzame Technologische Ontwikkeling (DTO) een sprong in de tijd gemaakt: hoe kunnen we over 50 jaar op een duurzame manier voorzien in de vraag naar voedingsmiddelen? Redenerend vanuit een duurzaam toekomstbeeld zijn vervolgens processen in gang gezet om nieuwe technologieën en systemen te ontwikkelen.

In dit boek wordt de bijzondere werkwijze van DTO beschreven en geïllustreerd met voorbeelden. Dit boek vormt daarmee een handreiking een bedrijven en bestuurders die zich willen voorbereiden op een duurzame toekomst.

Het DTO-programma is in 1993 van start gegaan en in 1997 afgesloten. Het programma is ingesteld door de volgende vijf ministeries: Economische Zaken, Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Verkeer en Waterstaat, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Download