De gevolgen van windturbines voor het landschap en voor omwonenden kunnen groot zijn. Begin jaren negentig werd al duidelijk dat daardoor de introductie van windenergie moeilijk wordt. Het gevoel heerste, dat lokale besturen erdoor werden overvallen. De inrichting van de leefomgeving werd niet bepaald door bewust ingezet beleid, maar door min of meer toevallige initiatieven van exploitanten van windenergieprojecten.

Er waren ook toen al gemeenten die het initiatief naar zich toetrokken. Zij kozen voor een actief windenergiebeleid: zelf de communicatie met inwoners en de inrichting van het buitengebied bepalen. Een voorbeeld is de Friese gemeente Het Bildt. Deze gemeente wilde de toepassing van windenergie bevorderen, maar zelf de regie voeren en zelf de voorwaarden bepalen waar projecten aan moeten voldoen.

In 1994 werd deze gemeente in het kader van het programma ‘Wind Werkt’ door Novem (voorloper van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) ten voorbeeld gesteld. Door zelf de regie te houden en de condities aan te geven waar projecten aan moeten voldoen, kan windenergie op een verantwoorde manier toepassing vinden.

Download