Klushuizen zijn een Rotterdamse uitvinding. Het zijn verwaarloosde woningen in zwakke buurten die door de gemeente of een corporatie worden opgekocht en voor een appel en een ei leeg en onverbeterd worden doorverkocht aan (groepen) particulieren. Meestal per twee, drie of vier. De klussers voegen de woningen vaak samen en verbeteren ze ingrijpend, meestal met hulp van een architect en een aannemer. Zij investeren veel liefde, energie, tijd en geld in woningen die anders zouden zijn afgeschreven.

De aanpak biedt een oplossing voor woningen waar instituties niet goed raad mee weten en verrijkt verouderde stadswijken met nieuwe woningtypologieën en een instroom van nieuwe doelgroepen. Het is een vorm van gentripunctuur die de wijken sterker maakt.

De klushuizen vormen een nichemarkt die niet alleen in Rotterdam, maar overal in Nederland het arsenaal van instrumenten in de stedelijke vernieuwing kan verbreden. Tijdens een symposium en een excursie op 20 maart 2009 brachten Rotterdamse klussers en initiatiefnemers de zichtbare resultaten op een inspirerende manier voor het voetlicht.

Download