Een houdbaar energiesysteem belast het milieu minimaal. Tegelijk kan de samenleving er zeker van zijn dat er altijd voldoende energie beschikbaar is: dag en nacht, nu en op lange termijn. Daarbij maakt de prijs van energie een eerlijke internationale concurrentie mogelijk.

In 2008 heeft de regering het Regieorgaan EnergieTransitie ingesteld om de contouren van zo’n energiesysteem uit te werken. Het regieorgaan adviseert het kabinet, marktpartijen en anderen en helpt vanuit een onafhankelijke positie om de transitie naar een duurzame energiehuishouding mogelijk te maken. De energietransitie is op onderdelen vormgegeven door zeven platforms EnergieTransitie. In de platforms participeerden bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Zij vormen een rijk stuwmeer van kennis en ervaring. Aan de kant van de overheid is de energietransitie aangestuurd door de Interdepartementale Projectdirectie EnergieTransitie. Hierin participeerden de departementen van Economische Zaken, VROM, Verkeer en Waterstaat, Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, Buitenlandse Zaken en Financiën.

De brochure ‘Duurzaam Doorgaan’ laat zien hoe EnergieTransitie vorm en inhoud geeft aan de omslag naar een duurzame energievoorziening. De omslag is noodzakelijk en realistisch. Tegelijk ontstaan er nieuwe kansen voor het bedrijfsleven en voor Nederland als geheel. Door doelgericht samen te werken lukt het om verduurzaming in alle sectoren van de samenleving te verankeren.

 

Download