De beste alternatieven voor het eindige gebruik van fossiele grondstoffen zijn biomassa en fotovoltaïsche zonne-energie. Hiermee kunnen we methanol maken, dat als intermediaire stof het beginpunt kan zijn van de energievoorziening en een ‘groene’ chemie. Voor de sterke Nederlandse chemische sector liggen hier belangrijke kansen.

Om een duurzame chemie tastbaar te maken, heeft het interdepartementaal onderzoekprogramma Duurzame Technologische Ontwikkeling (DTO) een sprong in de tijd gemaakt. Stel dat we over vijftig jaar geen gebruik meer kunnen of willen maken van fossiele grondstoffen; welke bijdrage kan de chemie dan leveren om op een duurzame manier te voorzien in de vraag naar energie en basisstoffen voor de industrie? Vanuit een duurzaam toekomstbeeld is vervolgens aangetoond welke kansen er op korte termijn bestaan voor nieuwe technologieën en systemen.

In dit boek wordt de bijzondere werkwijze van DTO beschreven en geïllustreerd met voorbeelden. Dit boek vormt daarmee een handreiking aan bedrijven en bestuurders die zich willen voorbereiden op een duurzame toekomst.

Het DTO-programma is in 1993 van start gegaan en in 1997 afgesloten. Het programma is ingesteld door de volgende vijf ministeries: Economische Zaken, Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Verkeer en Waterstaat, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Download