In energiezuinige woningen wordt vaak mechanische ventilatie toegepast. Dat is een systeem met natuurlijke
toevoer en mechanische afvoer van ventilatielucht.

Het systeem bestaat uit ventilatieroosters in de gevel, afzuigpunten op verschillende plaatsen in huis en luchtkanalen die naar een centrale ventilatie-unit leiden, vaak op zolder of in een techniekkast. Door winddruk op de gevel en de mechanische afzuiging ontstaat er een luchtstroom in de woning die overal verse lucht brengt.

Hoe eenvoudig het systeem ook lijkt; het werkt lang niet altijd goed. Fouten bij ontwerp, installatie en gebruik veroorzaken in veel woningen een ongezond binnenklimaat. Wat kunnen bouwpartijen van de praktijk leren en waar moet je bij mechanische ventilatie op letten? Maak afzuigpunten in iedere kamer, leg voor ieder afzuigpunt een apart ventilatiekanaal aan en kies een regeling op basis van CO2 die per kamer wordt gemeten.

Deze en andere tips worden toegelicht voor professionals in de woningbouw. De tekst is gemaakt in samenwerking met de Expertgroep Mechanische Ventilatie van het Lente-akkoord. Deze groep bestaat uit vertegenwoordigers van fabrikanten, installateurs, bouwprofessionals, corporaties, adviseurs en belangengroepen van bewoners.

 

Download